luni, 28 ianuarie 2013

Dat si facut

Uneori e bine sa te opresti si sa te gandesti. Si cand zic sa te gandesti, vreau sa spun sa analizezi in profunzime. Din pacate, uitam multe lucruri care sunt importante. Si aici nu ma refer la faptul ca nu am platit lumina sau ca am uitat formula derivatei de suprafata. Ma refer strict la ce am reusit noi sa facem pana acum si ce ne-a fost dat.

Daca va intrebati de ce oare ar trebui sa facem asta...atunci, evident, ar trebui sa va puneti ceva mai multe intrebari legate de persoana voastra. Insa, acceptand faptul ca exista si astfel de persoane care necesita ajutor pentru a constata evidentul, va redau ceea ce ne-a spus un profesor de romana in liceu, un profesor pe care-l respect in special datorita acestui raspuns: "Dupa parerea mea, un om este cu adevarat fericit atunci cand este multumit cu ceea ce are."

Acum, dupa cativa ani, nu pot decat sa ii dau dreptate. Acum, dupa cativa ani, ma face sa ma uit in urma mea si sa vad ceea ce am reusit sa fac. Si, nu in ultimul rand, sa vad ceea ce am primit. Nu va ganditi acum ca ma refer la primitul cadourilor sau a banilor (desi, in mod evident, exista anumite momente cheie in care astfel de...daruri pot constitui un factor important in dezvoltarea noastra). Poate sunt cliseic, insa sunt de parerea ca evenimentele si contextele care apar sunt cel putin la fel de importante ca si ceea ce facem noi. Pana acum nu mi-a fost demonstrat decat ca nimic nu se intampla fara un motiv si ca, mai devreme sau mai tarziu, ne va influenta cursul vietii intr-un mod sau altul.

Extrapoland putin, se poate spune ca monologul meu duce la disputa dintre destin si liberul arbitru al omului. Lasam la o parte perspectiva teologica. Nu vorbim de Dumnezeu aici sau de preferintele religioase ale unuia sau ale altuia. Discutam doar despre destin, soarta, firul narativ al vietii.

Consider ca fiecare actiune a noastra manipuleaza intr-o anumita masura aceste sfori care, in basmele copilariei noastre, erau tesute de urzitoarele cele bune la nastere. Pentru ca firul nostru se inoada in anumite puncte cu firele altor persoane, se poate observa destul de usor cum ne putem influenta reciproc direct sau indirect cursul vietilor noastre. Este clar pana aici ca evolutia personala este suma propriilor actiuni si a influentelor exterioare. Iar exteriorul este mare...se poate rezuma la relatiile anterioare, dar si la sansa. Oportunitate mai corect spus.

Avem sansa de a face un nou nod. Putem sa il facem si sa ne indreptam firul catre Nord sau sa refuzam si continuam sa mergem spre Est. Sansa a fost data. Nodul il facem noi. Daca este bun sau rau, vom vedea in timp. Uneori trebuie sa riscam. Alteori nu. Uneori trebuie sa visam. Alteori sa rationam.

Pe de alta parte, cei care vor sa aiba totul dat, vor avea totul dat. Cei care vor sa aiba liber arbitru, vor avea liber arbitru. Iar cei care vor sa aiba sansa si liber arbitru, le vor avea pe amandoua.

Eu imi fac propriul destin. Planuiesc sa nu ratez nici un nod promitator, nici o sansa care ma poate ajuta sa-mi ating obiectivele. Pana la urma, cu sau fara liber arbitru, cel mai important este sa fim multumiti cu viata noastra.

Eu sunt.

3 comentarii:

 1. Alegerile pe care le facem sunt îndr-adevăr cele mai importante şi e bine pe cât se poate să le facem în cunoştiinţă de cauză (repet, pe cât se poate).
  Oamenii independenţi îşi fac "destinul" lor prin deciziile pe care le iau şi responsabilitatea de rigoare pe care şi-o asumă la momentul luării deciziei.

  Your destiny it's in your hands! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. In fond si la urma urmei fiecare este stapan si responsabil de propria-si viata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu totusi cred k nu exista bine si rau ... Cine spune ce e bine si ce e rau ? Cred ca la actiuni diferite obtinem rezultate diferite

  RăspundețiȘtergere