vineri, 27 noiembrie 2009

Perfecţiunea imperfectului

A fost odata un Punct. Avea o viata fericita si linistita, cu toate ca era cam plictisitor sa stai pur si simplu si sa nu faci nimic. Dar macar exista. Si asta era de ajuns pentru el. Intr-o zi, a trecut pe langa el un Cerc. Semana foarte mult cu el, dar era cu mult mai mare. Era incredibil pentru micul Punct. Nu-si inchipuise niciodata ca poate exista asa ceva atat de maret si frumos. A ramas cu gandul din ziua aceea la ce vazuse si incerca sa-si explice diferentele dintre el si Marele Cerc. Observase ca Cercul avea mai multe Puncte. Si ca era…perfect. Nu avea colturi. Nu avea linii.

Sedus de imaginea Cercului, Micul Punct incepuse sa se gandeasca ce ar trebui sa faca sa ajunga precum Marele Cerc. Nu stia de unde sa inceapa, parea atat de complicat. Primul gand al lui a fost sa se multiplice. Si asa a facut. A mai aparut un Punct. Acum erau 2. Dar tot nu erau de ajuns din pacate. Si-a dat seama ca are nevoie de foarte multe alte Puncte. Asa ca s-au facut 4. Apoi 8. Apoi 16. Si tot asa, pana au ajuns o Linie. Insa de la o Linie pana la un Cerc era cale lunga. Iar Micul Punct stia asta. A incercat sa-si organizeze putin prietenii sa semene mai mult cu Marele Cerc. S-au impartit mai intai in 3 si au format un Triunghi. Micul Punct a capatat incredere in puterea Punctelor, asa ca si-a continuat planul. A mai format o latura cu ajutorul prietenilor si s-au transformat intr-un Patrat. Apoi intr-un Pentagon. Intr-un Hexagon..Dar de fiecare data dupa ce se reorganizau, Micul Punct isi dadea seama ca aveau colturi. Asa ca se mai imparteau o data. Si inca o data. Si inca o data.

Micul Punct stia ca nu o sa ajunga niciodata ca Marele Cerc. Dar incerca in continuare si nu avea de gand niciodata sa renunte. Acum, existenta lui avea un sens: sa semene cu Marele Cerc. Ce s-ar fi intamplat cu Micul Punct daca era deja Marele Cerc, expresia Perfectiunii intruchipate? Se mai straduia el sa-si modifice infatisarea atata? Mai avea el rost sa existe?

Precum Micul Punct suntem si noi. Ne nastem, crestem. Evident, initial nu avem nevoie de nici un sens. Pur si simplu suntem. Existam si asta ne este mai mult decat de ajuns. Cu timpul insa, fiecare dintre noi ne cream un “Mare Cerc”, un model pe care facem tot posibilul sa-l atingem, chiar daca o sa dureze o vesnicie si jumatate. Suntem constienti ca nu vom reusi sa obtinem acel PI care ne lipseste sa ajungem Cercuri, dar asta nu ne va impiedica niciodata sa incercam. Si asta da un motiv foarte bun existentei noastre si ar trebui sa fie de ajuns.

Aceeasi Imperfectiune din care suntem construiti ne face sa apreciem mai mult ceea ce avem. Si, totodata, frumusetea imperfecta a oamenilor ne face sa fim mai apropiati unii de altii, sa ne ajutam sa evoluam. Si, de ce nu, sa ne indragostim.

Un comentariu:

 1. Frumos si adevarat in acelasi timp. Caci intr-adevar, nu este important sa atingi scopul, cat drumul insusi pe care il parcurgi pentru a-ti atinge acel scop. Cred ca poezia lui Macedonski ilustreaza foarte bine lucrul acesta:"In zarea de flacari, in zarea de sange,/Luceste...-Emirul, puterea si-o strange...-/Chiar portile albe le poate vedea.../E Meka! E Meka! si-alearga sprea ea./.
  ..........................................
  Sunt toate pustia din calea cea dreapta,/Si-acea izolare, si-acea dezolare,/
  Sun Meka, cereasca, sunt Meka cea mare.../Murit-a emirul sub jarul pustiei,"
  Noaptea de decemvrie,1902.

  RăspundețiȘtergere