sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Ceaţa

Primul pahar. Al doilea. Al treilea. Bineinteles, aceste 3 pahare vin dupa alte cateva pahare. Stai intins pe spate cu ochii in televizor si te chinui sa-ti aduci aminte de exact faci asta? Iti muti cu greu ochii in lichidul sangeriu din pahar. Lumina se refracta intr-un mod placut in vinul care urmeaza sa ti se prelinga pe gat pentru a-ti satisface setea.
Incerci sa te misti capul de pe perna. Brusc, o inertie proprie capului se manifesta si ai vaga impresia ca acelasi craniu ti se va detasa curand. Nu-l poti opri din miscare. Si, daca stai sa te gandesti mai bine, nici nu vrei. Mainile au o traiectorie proprie si oarecum necontrolabila pe de-antregul lor. Degetele, poinet-ul, cotul, umarul. Toate astea nu mai sunt ale tale. They have a mind of their own. Daca te concentrezi putin, le poti convinge sa ti se supuna, dar curand intelegi ca starea lor de repaus este una foarte comoda. Senzatia limita intre miscare si non-miscare este extrem de relaxanta.
Cumva plutesti intr-un mod foarte dubios. Gandesti. Limpede chiar. Stii ce ai facut acum cateva minute. Stii ce ai facut acum 2 ani. Inca mai stii (cu putin noroc, desigur) formulele de la fizica. Stii tot ce stiai si pana acum. Toata problema este ca NU vrei sa mai stii. Drept urmare, preferi sa ramai in aceasta stare vegetativa descrisa ca "betie". Este o betie totusi linistita. Este betia "de final", cand nu ai chef decat, eventual, sa injuri si sa te duci sa-ti mai pui un pahar de vin sau sa-ti mai golesti vezica urinara. Te poti controla (cel putin pe plan psihologic) cu usurinta. Dar fizicul? De fizic nu ai nevoie acum. De fizic vrei sa scapi. Vrei sa te detasezi (intr-un mod cat mai sigur, evident -> fara a apela la...droguri) de lumea reala, de problemele ei. Iti vine sa urlii, dar nu poti. Oricum, nu te asculta nimeni. Trebuie sa te exteriorizezi cumva. Atunci la ce te ajuta betia? Simplu: la nimic. Iti confera o simpla iluzie ca esti liber, desi, a doua zi cand te vei trezi, iti va fi mai mult decat clar ca nu te-a ajutat la absolut nimic.
Ce iti ofera o betie? Curaj? Nu. Siguranta? Nu. Respect de sine? Din contra. Buna dispozitie? Exista mii de alte moduri de a te bine dispune. Buzunar gol? Da. Durere de cap? Da, mai ales daca intre tine si bucatarie/toaleta exista obiecte "invizibile" precum: scaune, mese, praguri, pereti, usi.
Deci? De ce ai vrea sa te imbeti? De prost.
Imi place "ceata". Cu toate astea, ma dispretuiesc de fiecare data cand ma folosesc de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu